Zaščita telefona pri športu

Živimo v časih, ko sta gibanje in zdrav način življenja še posebej pomembna. Prav tako pa je pomembna konstantna povezava s prijatelji, družino in svetom. Kako torej zaščititi telefon med svojo najljubšo vadbo?

5

 

Tek

Idealno bi bilo, da med tekom pustiš telefon doma oz. v avtomobilu in se tako izogneš vsem morebitnim poškodbam. Vendar dandanes ne gremo skoraj nikamor brez naše pametne naprave in če se kakšno uro ne javiš na telefon, te bodo razglasili za pogrešano osebo. Poleg tega si lahko na pametni telefon naložimo sto in eno aplikacijo za monitoring vadbe. Če ga torej res moraš vzeti s seboj teč, najprej poskrbi za njegovo varnost.

Pripravljeni, pozor, razbito steklo!

Največja nevarnost za telefon med katerokoli športno aktivnostjo je seveda padec. Kje pa bo tvoja naprava najbolj varna?

Če ti tekaška oprema omogoča, da telefon preprosto vtakneš v žep, je to najboljša varianta. V kolikor ima ta žep še zadrgo, si nekako na varni strani. Obstajajo tudi trakovi s posebnimi žepi, ki so namenjeni ravno temu. Trak preprosto namestiš na roko in v žep zapreš svojega mobilca. Težava pa lahko nastane pri velikih modelih, ki lahko otežujejo gibanje med aktivnostjo. Takšni modeli, roko na srce, lahko iste težave povzročajo tudi v žepu hlač ali jopice, zato dobro premisli, če se ga splača vzeti s sabo.

V kolikor nimaš ne žepov ne tekaškega traku, moraš svoj telefon zatlačiti za oblačila. Takšno početje toplo odsvetujemo, saj ti lahko ravno, ko najmanj pričakuješ, mobilni telefon zleti po tleh. To ne bo le prekinilo tvojega odličnega treninga, ampak ti lahko povzroči zelo velike stroške in kakšen siv las.

Seveda lahko med tekom telefon preprosto držiš v roki, vendar z vidika gibanja to ni idealno. Telefon lahko pospraviš tudi v torbico za okoli pasu, kjer je po navadi prostor še za ključe od avta ali stanovanja. Pazi le, da je ne obremeniš preveč, saj te težka torbica lahko prav tako ovira pri teku.

Še ena zelo pomembna stvar, ki jo lahko narediš v vsakem primeru: investiraj v zaščitno steklo. Dober ovitek bo zaščitil robove tvojega telefona, na sprednji strani pa prav tako potrebuješ zaščito. Dobra novica je tudi ta, da na mobimania.si prejmeš zaščitno steklo BREZPLAČNO ob vsakem nakupu ovitka nad 15,99€.

6

Ne švicaj po telefonu!

Ne glede na to, kam pospraviš svoj telefon med tekom, ga takoj čaka naslednja nevarnost: tvoj švic.

Nobena vlaga ni dobra novica za elektronske naprave. Tudi vodoodporni modeli lahko zatajijo, še najbolj pa so izpostavljeni vhodi telefona, mikrofon, zvočnik in kamere. Če v te špranje prodre dovolj velika količina vlage (ki je po možnosti še slana), se nam slabo piše.

V pomoč so nam lahko preklopni ovitki, ki ščitijo tudi sprednjo stran telefona. To sicer ne pomeni, da vlaga ne bo prodrla v odprtine telefona, lahko pa jo preklopni ovitek do neke mere zadrži. Prav tako jo bo telefon v preklopnem ovitku bolje odnesel, če ti slučajno pade na tla.

Še eno rešitev predstavljajo vodotesni ovitki, ki bodo tvoj pot učinkovito zadržali.

V primeru, da je že prepozno in je v tvoj telefon že prišla vlaga, moraš vedeti naslednje:

  • Nikar ga ne poskušaj razdreti. Na servisu uporabljajo posebna orodja za to in lahko ga celo poškoduješ. Poleg tega lahko ostaneš tudi brez garancije.
  • Telefon dobro obriši, vendar ne izvajaj pritiska na kamero, mikrofon in zvočnik.
  • Ne uporabljaj kompresorja. Včasih je veljalo, da mokro elektronsko napravo preprosto »spihamo« in se tako rešimo vlage. Malokdo pa se zaveda, da lahko zrak pod pritiskom poškoduje membrane mikrofona in zvočnika. S tem torej lahko narediš več škode kot koristi.
  • Telefon čim prej odnesi na servis. Če moraš počakati do nasledenjga dne, pusti telefon nekje, kjer se bo lahko posušil, a ga ne izpostavljaj previsokim temperaturam.
7

 

Gorništvo

Gore postajajo vse bolj priljubljena destinacija tujih in domačih turistov. Preden se odpraviš na kakšen bolj konkreten gorski izlet, pa se je potrebno pozanimati o marsičem.

Elektronika v gorah

Izkušeni vodniki priporočajo, da se v gore nikoli ne odpravimo brez mobilnega telefona. V primeru nesreče lahko tako pokličeš na pomoč, med samim izletom pa preveriš vreme in navodila za pot. Večina pametnih telefonov ima vgrajeno tudi svetilko, čeprav je v primeru krizne situacije pametno varčevati z baterijo telefona. Upoštevaj, da je v gorah signal po navadi slab oz. sploh ni na voljo, zato se ne smeš sto odstotno zanašati na svojo pametno napravo. Na kaj je še potrebno paziti?

Glej pod noge!

Tudi pri tehnično manj zahtevnih vzponih je pomembno, da ne hodiš s telefonom v roki. Če moraš nujno prebrati sporočilo ali nanj odgovoriti, se rajši za trenutek ustavi. Isto velja za fotografiranje in vsa ostala opravila, ki zahtevajo tvojo dodatno pozornost.

Pred odhodom v gore torej telefon pospravi v nahrbtnik ali žep. Uporabljaj ga samo takrat, ko je to popolnoma varno. Če ti namreč pade iz rok, obstaja velika verjetnost, da se odkotali v kakšen prepad. Če ti telefon zleti po strmini, ne hodi za njim. Takšni podvigi se lahko slabo končajo, tvoje zdravje in življenje pa sta veliko pomembnejša od elektronske naprave.

Kakšen ovitek izbrati?

Za v gore priporočamo tanjši (ne preklopni) ovitek v kombinaciji z zaščitnim steklom, da telefon ostane lahek in priročen za v žep. Ob pravilnem ravnanju je namreč možnost, da telefon pade na tla, manjša. Izbereš lahko silikonski ovitek, takšnega z motivom ali pa si oblikuješ čisto svojega. Izbira je tvoja!

Po drugi strani pa pri hudih padcih ne pomaga niti najboljši ovitek. S tankim ovitkom z dobrim oprijemom je lažje rokovati, prav tega pa si v gorah najbolj želimo.

9

 

Fitnes

V fitnesu oz. telovadnici nam telefon pride še kako prav: za poslušanje motivacijske glasbe, uporabo štoparice in fotografiranje napredka. Pa še bi lahko naštevali. Katere pa so nevarnosti, ki na tvoj telefon prežijo tukaj?

Telovadnica strahov

Če želiš telefon ves čas imeti v žepu oz. kje drugje pri sebi, nanj prežijo podobne vrste nevarnosti kot pri teku: lahko mu škoduje tvoj lasten pot ali pa ti pade na tla. Če npr. dviguješ uteži, te telefon v žepu lahko ovira pri pravilni izvedbi vaje. Zato premisli, če nebi bilo bolj pametno telefon odložiti na trenažer ali pa poleg njega na tla. Če te skrbi, ali bo kabel slušalk dosegel od naprave do tebe, je mogoče čas, da si omisliš bluetooth slušalke. Tako te nič ne bo oviralo pri tvoji najljubši vadbi.

Vendar pozor! Če imaš telefon nekje na tleh, se lahko zgodi, da kdo ponesreči stopi nanj ali pa se nanj zvrne kakšna utež. Če je sila prevelika, bo steklo počilo ne glede na zaščitno steklo in ovitek, ki ga uporabljaš. Prav tako je potrebno biti pozoren, da telefon ne zdrsne s trenažerja na tla ali pa v kakšen mehanski del, ki bi ga lahko stisnil (da, tudi to se dogaja).

Zdaj, ko je za zaščito poskrbljeno, pa si le privošči športno aktivnost, ki godi tvojemu telesu. Če si športnik tudi po duši, si lahko oblikuješ čisto svoj ovitek na to temo. Kako? Preberi si tukaj.

SPLETNA STRAN UPORABLJA PIŠKOTKE